Historia


affendamAffenpinscher är en mycket gammal tysk ras som har avbildats på målningar av konstnären Jan van Eyck (1395-1441) och i träsnitt av konstnären Albert Dürer (1471-1528).
Affenpinschern tros härstamma från den s.k ”torvhunden” caniis familiaris palustris. Hundar av samma typ som affenpinscher har varit kända sedan 1500-talet men var då större och fanns i fler färger. De fanns i grått, svart, vete och black and tan. Det var vanligt med vitt på bröst och tassar. Den främsta uppgiften för hundarna var att fånga råttor. De höll oftast till på gårdar och i affärer där de jagade möss och råttor om dagarna.
På natten sov de mestadels i stall eller uthus.
eng bild6Äldre berättelser gör gällande att det var en man från Lubeck i Tyskland som systematiskt
började föda upp råttfångande hundar i mindre format. Kvinnorna som då bar långa kjolar hyste stor skräck för råttor och möss. En liten hund som kunde vara inomhus efterfrågades. Efter några generationers medveten avel blev hundarna mindre i storlek och kunde hållas inne i hemmen som musjägare.
Affenpinschern tros vara anfader till både dvärgschnauzer och griffon bruxellois. Rasen registrerades för första gången i Tyskland år 1879. Efter första världskrigets förödande effekter på rasens antal, har rasen aldrig lyckats återhämta sig.
Rasen importerades till Sverige 1986.

Viktiga datum

22/3 Trimkurs

Uppdaterat

20200210:
Lagt upp den nya styrelsen  samt info om trimkurs på startsidan

Kontakt

info@affenpinscher.se
_________________________

pg. 643 75 41-3