Trimbeskrivning

DSC_0041DartBis

TRIMNING AV AFFENPINSCHER PÅ URAX VIS

Vid cirka fyra månaders ålder plockas valppälsen bort på hela kroppen och benen. Huvudet är lättast att klippa i stället för att trimma. Kanske får man strävare päls på huvudet om man trimmar det. Det tar bara så mycket längre tid innan det växer ut. Den vuxna hunden trimmas ungefär två gånger per år men oftare till utställning.Plocka bort allt långt löst hår på kroppen och benen. Kamma underull ofta så blir hunden svartare. Huvudet ska vara runt från alla håll även framifrån. Klipp eller trimma runt på sidorna. Behåll mycket hår på kinder och tinning. Panna och ansikte ska också ge ett runt intryck, kamma fram och klipp det runt. Affenpinscher ska ha mycket mer hår på kinder och panna än en griffon. Ögonbrynspetsen och mustaschspetsen kammas fram och rundas av till samma längd. Ögonen ska synas – glittra. Klipp en liten trekant under ögat mot nosryggen. Klipp inte på nosryggen då kommer nosen att se lång ut. Nosen ska vara kort men inte så kort som på en griffon. Affenpinscher ska helst ha ett imponerande skägg. Plocka eller raka ungefär halva örat. Klipp kanten på öronsnibben så att den blir spetsig. Jämna till håret som är kvar längst ner på öronen sa att det får samma längd och fyller ut övrigt huvudhår.
Svansen trimmas som på en terrier, tjockare vid basen och avsmalnande. Eventuellt kan man klippa lite med en urtunningssax.

Affenpinscher passar i svans. Den är oftast kort och bärs för det mesta lagom glatt över ryggen. För att hunden ska ge ett så kort intryck som möjligt klipper man mycket kort i rumpan under svansen i virvlarna. Plocka eller klipp baksidan av låret. Raka inte fram vinklar. De ska ha någon centimeter hår runt både fram- och bakbenen.
Affenpinscher ska ha kort hals. Spara längre hår i nacken och gör en jämn övergång. Plocka hunden smal på utsidan av överarm och lår. Det får inte se ut som om den har ridbyxor eller att benen står innanför pälsen. Under magen ska affenpinscher ha en ganska rak linje endast något uppdragen inte djup och brant. Spara ett par till tre centimeter på underlinjen så att hunden inte ser för ”luftig” ut.
Affenpinscher utvecklas långsamt och har mycket litet huvud och kropp innan de är ”färdiga” vid ungefär två års ålder. Affenpinscher visas i mer päls än t.ex. schnauzer. Slutligen ska de ha mer päls på framdelen än bakdelen, när pälsen har vuxit ut.
Lycka till!

Viktiga datum

22/3 Trimkurs

Uppdaterat

20200210:
Lagt upp den nya styrelsen  samt info om trimkurs på startsidan

Kontakt

info@affenpinscher.se
_________________________

pg. 643 75 41-3